Μία συγκινητική εκδήλωση αφιερωμένη στον διωγμό των Μικρασιατών και στην άφιξη δεκάδων οικογενειών στη Μεσσήνη, με τίτλο «Από τη γη της Ιωνίας στη γη της Μεσσήνης», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης.
Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και τον Δήμο Μεσσήνης, προβλήθηκε βίντεο με φωτογραφικό υλικό από τον ξεριζωμό των προσφύγων και τη συνοικία «Παλαιά Βρύση» της Μεσσήνης όπου εγκαταστάθηκαν, ενώ παρουσιάστηκε και διανεμήθηκε και η έκδοση της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας «Δημοτολόγιο Μικρασιατών Προσφύγων Μεσσήνης 1922».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, σημείωσε ότι κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη όχι απλά ως επέτειο, αλλά ως γνώση, διότι γνωρίζοντας το παρελθόν ερμηνεύουμε σωστά το παρόν και σχεδιάζουμε μεθοδικά το μέλλον. Πρόσθεσε ότι ο μικρασιατικός χώρος αποτέλεσε λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των τεχνών και της επιστήμης και όλος αυτός ο πολιτισμός που κουβαλούσαν οι πρόσφυγες που έφτασαν εδώ, μεταδόθηκε στον τόπο που ρίζωσαν. Συνεχάρη στη συνέχεια την Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Τόνια Αράχωβα και την Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Πιπίνα Π. Κουμάντου για τη συνεργασία στην έκδοση του Δημοτολογίου των Μικρασιατών της Μεσσήνης, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή κινείται προς την κατεύθυνση ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας. Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες συλλόγους στην εκδήλωση.
Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Τόνια Αράχωβα και η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Πιπίνα Π. Κουμάντου. Στη συνέχεια μίλησαν ο τέως ληξίαρχος Μεσσήνης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Νικόλαος Ρούτσης για την έρευνα που έκανε προκειμένου να διασώσει τα δημοτολόγια των Μικρασιατών, ενώ το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάριος Αθανασόπουλος, αναφέρθηκε στα ιστορία στοιχεία της εποχής εκείνης.
Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ» Φωτεινή Κοτσογλανίδη παρουσίασε μία συγκινητική ιστορία που το χρονικό της άφιξης και της ζωής των προσφύγων τα πρώτα χρόνια στη Μεσσήνη.
O χορευτικός σύλλογος «Ἐν χορῷ Μεσσηνίας» παρουσίασε τη μουσικοχορευτική παράσταση «Από μια θάλασσα φωτιά σώθηκε το τραγούδι» ενώ την αφήγηση έκανε η υπεύθυνη διδασκαλίας Ελένη Γκλεγκλέ.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου, έκανε η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Μάγδα Σουλιώτη.