Κοντά στα χωριά Καλογερόρραχη καί Ελληνοεκκλησιά του Δήμου Ανδρούσης, υπάρχει βυζαντινός Ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, τη Ζωοδόχο Πηγή (SANTA MARIE), που τελικά στο στόμα του λαού και χάριν ευφωνίας έγινε Σία, έπειτα Σαμαρία και τέλος Σαμαρίνα. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή ότι είναι αφιερωμένος στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία.
Ο Ναός αυτός είναι κτίσμα στο τέλος του 12ου μ.Χ. αιώνα, “εγγεγραμμένος σταυροειδής δικιόνιος στηρίζων τον τρούλλον του δυτικώς εις δύο μαρμαρίνους κίονας και ανατολικώς εις δύο τοίχους, οι οποίοι φέρουν τον τρούλλον εγγύτερον πρός το Αγιον Βήμα και είναι το πιο καλοδιατηρημένο βυζαντινό μνημείο του Νομού Μεσσηνίας.
Από τις σωζόμενες τοιχογραφίες του ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Πλατυτέρα στην κεντρική κόγχη του Αγίου Βήματος, πού έγινε με πρότυπο τη μνημειώδη ψηφιδωτή Πλατυτέρα της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, και κάτω ἀπ’ αυτή ο υπέροχος Επιτάφιος της Σαμαρίνας, πού παριστάνει το Χριστό εξηπλωμένον επί τεταμένης λευκής σινδόνος.
Η Σαμαρίνα που ήταν από την ίδρυσή της γυναικείο μοναστήρι, είναι χωρίς μοναχές από αιώνες και αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.