Περιήγηση στο Δήμο

Δημοτικές Ενότητες

Ο Δήμος Μεσσήνης διαθέτει πλούσια ακτογραμμή που εκτείνεται στην νότια πλευρά του και για μήκος 27 χλμ. Οι Δημοτικές Ενότητες Αίπειας, Μεσσήνης και Πεταλιδίου αποτελούν παραθαλάσσιες περιοχές με γραφικά ψαροχώρια και μαγικά ταβερνάκια. Οι ακτές του Δήμου είναι ποικιλόμορφες και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι προσβάσιμες και οργανωμένες. Κυριότερες παραλίες είναι η Μπούκα, η Βελίκα, η Ανάληψη, το Καλαμάκι, οι Χράνοι κ.ά

Στην εύφορη ενδοχώρα του Δήμου, εκτείνονται οι Δημοτικές Ενότητες Αριστομένους, Ανδρούσας, Βουφράδος, Ιθώμης και Τρικόρφου και αποτελούν αγροτικές κυρίως περιοχές όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα όπως ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σταφίδα, πατάτες, σύκα κ.α

Η Δημοτική Ενότητα Αίπειας έλκει το όνομά της από την Αρχαία πόλη της Αίπειας η οποία ήταν ένα από «τα ευνοούμενα πτολίεθρα» που υπόσχονταν να δώσει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα σε όποια από τις τρεις κόρες του επέλεγε ως σύζυγο. Κατά τους αρχαίους χρόνους, εδώ βρισκόταν η μυκηναϊκή πόλη Αίπεια.

Η Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, συνδυάζει βουνό και θάλασσα με ένα μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο. Η ιστορία του Πεταλιδίου ανάγεται στην ομηρική εποχή. Σύμφωνα με το μελετητή των Μεσσηνιακών του Αρχαίου περιηγητή Παυσανία, Παπαχατζή, ο χώρος της αρχαίας Κορώνης ταυτίζεται με το σημερινό Πεταλίδι.

Η Δημοτική Ενότητα Βουφράδος χαρακτηρίζεται τόσο για το φυσικό της πλούτο όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον. Ο επισκέπτης μπορεί να δει θολωτούς τάφους, βυζαντινά κτίσματα, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, τα νερά του καταρράκτη στο Πολυλίμνιο, το δάσος με τις βελανιδιές στις παρυφές του Κουφιέρου και του Άϊ-Λια, τις ρεματιές και το φαράγγι της Χαραυγής

Η Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας είναι μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού απετέλεσε προπύργιο των Φράγκων, των Παλαιολόγων, των Τούρκων, των Ισπανών, ακόμα και των Ναβαρραίων εξ’ αιτίας της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της. Ξεχωρίζει για την ομορφιά του το κάστρο της Ανδρούσας (σώζονται τμήματα του τείχους και του υδραγωγείου), ο Βυζαντινός ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Εύα, ο ναός της Σαμαρίνας (ένα από τα παλαιότερα Βυζαντινά Μεσσηνιακά μνημεία.

Η Δημοτική Ενότητα Αριστομένους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού, στην ενδοχώρα και οφείλει το όνομα του στον περίφημο στρατηλάτη των Μεσσηνίων Αριστομένη, είναι ένα ανδρικό ελληνικό όνομα με ρίζες στην αρχαιότητα.

Η Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου έχει έδρα το Τρίκορφο, το οποίο είναι γνωστό και ως Πεντιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου. Φημίζεται για την άριστη ποιότητα βρώσιμης ελιάς, επίσης παράγει ελαιόλαδο και σύκα.

Η Ιθώμη ήταν ένα αρχαίο οχυρό, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού στην πλαγιά του οποίου είναι χτισμένο το σημερινό χωριό Αρχαία Μεσσήνη (Μαυρομάτι). Το οχυρό της Ιθώμης έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Α’ Μεσσηνιακό Πόλεμο, προς τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., ανάμεσα στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης έχει έρθει στο φως ολόκληρο οικοδομικό συγκρότημα αλλά και μοναδικά ευρήματα όπως το άγαλμα της Άρτεμις της Λαφρίας, ο Ερμής της Μεσσήνης κ.ά.